In veel kringen worden vaak affirmaties gebruikt. Een affirmatie is letterlijk een bekrachtiging. Het wordt echter vaak gebruikt voor een opmerking waarin je iets bevestigt wat je gelooft of wilt geloven. Affirmaties kunnen je heel erg helpen om een bepaald voornemen of een bepaalde overtuiging te versterken en je eraan te blijven herinneren.
Gedachtenkracht is sterker dan we denken
Woorden en gedachten hebben een hele sterke invloed op hoe je je voelt, hoe je je gedraagt en daardoor ook op de situatie waarin je verkeert. Alles om je heen is namelijk het gevolg van jouw gedachten, woorden en daden uit het verleden (en misschien wel een heel ver verleden als je in vorige levens gelooft). Als je dus de situatie of gemoedstoestand waarin je je bevindt wilt veranderen, kan het een idee zijn om je gedachten, woorden en uiteindelijk ook je daden te veranderen.
Affirmaties kunnen hierbij helpen. In de definitie van affirmatie staat ook niet voor niets “Een opmerking waarin je iets bevestigt wat je gelooft of WILT geloven”. Het is een hele goede manier om iets wat je nog niet echt gelooft te gaan geloven.
Stel, je wilt voor jezelf beginnen, maar je vindt jezelf geen ondernemer. Ook anderen hebben vaak gezegd dat jij echt geen ondernemer bent. Dan kun je een affirmatie gebruiken om dit zelfbeeld te veranderen. Je zegt dan regelmatig tegen jezelf “ik ben een ondernemer” of “ik ben een ondernemer op mijn eigen manier” of “ook in mij zit een ondernemer”. Zoals je ziet, komt het best nauw met de woordkeuze. Je moet namelijk wel in je affirmatie geloven.
Als je meer klanten wilt, maar daar niet voor wilt trekken en sleuren, kun je de volgende affirmaties gebruiken. “Er is overvloed”, “Ik krijg de klanten die bij mij passen”, “ook vanuit rust kan ik klanten werven” of verzin er één die voor jou van toepassing is.
5 tips om een goede affirmatie te maken
Deze tips helpen je om een goede affirmatie voor jezelf te maken (geïnspireerd door Newstart)
Tip 1. Maak een affirmatie zo kort mogelijk
Door een affirmatie heel lang te maken, zwakt hij af. Breng de affirmatie terug tot de kern. Waar gaat het echt om. Zorg dat er maar één werkwoord in staat en dat hij begint met ik. “Ik denk dat ik wel beter wil worden in het geven van presentaties” wordt “Ik geef goede presentaties”
Tip 2. Think positive
Affirmaties zijn er om je beter te laten voelen en je gedrag positief te beïnvloeden. Zorg daarom dat je affirmatie positief geformuleerd is. Alle woorden waar jij niet blij van wordt, laat je weg. Je kiest dus alleen woorden die jou blij, krachtig en positief maken.
Tip 3. NIET lukt niet
Denk NIET aan een roze olifant.
Waar dacht je aan?
Juist, een roze olifant. Je hersenen kennen het woord NIET niet. Ze richten zich dus op datgene wat je niet wilt. Zorg er dus voor dat je affirmatie positief geformuleerd is zonder het woord NIET. Dat vraagt van jou dat je bedenkt wat het dan wel is. Dus “ik wil niet meer chagrijnig zijn” wordt “Ik ben blij” of “Ik ben vrolijk” of “Ik ben positief”, afhankelijk van wat voor jou het tegenovergestelde van chagrijnig is.
Tip 4. Maak je affirmatie lekker zelf
Op internet en in boekjes kun je heel veel affirmaties vinden. Deze kunnen je tot een zeker hoogte ook echt wel verder helpen. Het werkt echter het sterkst als je zelf je affirmaties kiest met jouw woorden en jouw eigen insteek.
Tip 5. Verbind je gevoel met de tekst
Affirmaties zeg je regelmatig tegen jezelf. Je schrijft ze op; gebruikt ze regelmatig. Het is echter niet een soort moetje. Zo van “ik zeg het maar even en ben er weer klaar mee”. Maak echt verbinding met de tekst. Voel de affirmatie en zeg hem dan hardop.
Gebruik affirmatie op verschillende manieren
Als je een affirmatie hebt gekozen is het belangrijk om deze vaak te herhalen. Hiervoor kun je verschillende dingen doen. Je kunt ze ophangen op plekken waar je vaak komt. Je kunt ze vaak voor jezelf herhalen.
Sommigen vinden het fijn om ze uit te spreken. Anderen maken er een tekening of video van. Je kunt ze inspreken en terugluisteren op je iPod of telefoon. Gebruik de zintuigen die voor jou het beste werken.
Zelf gebruik ik vaak één woord affirmaties. Een tijdje wilde ik me vrijer voelen en niet zoveel aantrekken van de mening van anderen. Toen heb ik “free man” als affirmatie genomen. Wat voor mij heel sterkt werkt is om dat woord dan als wachtwoord te gebruiken voor alles waar ik een wachtwoord voor nodig heb. Stel je maar eens voor wat er dan gebeurt. Ik start mijn computer op en toets “free man” in als wachtwoord. Ik log in op Facebook en type “free man” in als wachtwoord, enz. enz.
Een andere manier die ik gebruik is de ringtone van mijn telefoon. Nu is dat “Vier het leven” van Marco Borsato. Iedere keer als mijn telefoon gaat klinkt het “Vier het leven om je heen. Hang de slingers op en dans met iedereen”. Daar wordt ik heel vrolijk van en het helpt me herinneren dat je van iedere dag een feest kunt maken.
Je kunt ook de schermbeveiliging van je computer zo instellen dat jouw affirmatie tekst over het beeld schuift. Of je kiest als bureaubladachtergrond een plaatje dat past bij jouw wens op dit moment.
Zo omring je je met woorden en beelden die versterkend werken om dat wat je wilt bereiken in jou te activeren.
Natuurlijk is dit geen Haarlemmer Olie voor al je problemen. Wel helpt het je om je gedachten, woorden en daardoor ook je daden meer te richten op dat wat je wilt zijn en wilt bereiken.
Samengevat: Het gebruik van affirmaties in 3 stappen
De volgende drie stappen helpen je om de kracht van woorden en gedachten in te zetten±
- Wees je de komende tijd eerst bewust van je gedachten en woorden. Wat denk je over jezelf, over anderen, over de wereld? Wat zeg je tegen anderen over jezelf, anderen en de wereld?
- Vervolgens ga je bepalen hoe je wilt praten over jezelf, anderen en de wereld. Bedenk dan een affirmatie die goed samenvat hoe je wilt zijn. Misschien zelfs in één woord.
- Zorg er vervolgens voor dat je deze affirmatie regelmatig tegenkomt. Dit kan door je wachtwoorden aan te passen, maar ook door een briefje op je spiegel te plakken, een steen in je broekzak te doen die je koppelt aan de affirmatie of een andere oplossing die jij zelf bedenkt.