Mensen vragen me wel eens, wat is je belangrijkste ondernemerstip. Als ik dan echt naar de kern ga en me dan afvraag wat de belangrijkste ondernemerstip is, is dat de volgende.
Ondernemen lijkt vaak hard werken, met bloed, zweet en tranen je doelen bereiken en als het goed is dan ook nog wel redelijk wat geld verdienen. Ik heb een hele andere kijk op ondernemerschap. Als jij een bedrijf bouwt rondom jouw unieke passie en talent en die plek in de markt weet te vinden die daarbij hoort, dan is ondernemen moeiteloos. Wil je meer vanuit flow ondernemen en moeiteloos succesvol zijn, dan vraagt dit een aantal zaken van jou als ondernemer.
Durf te oefenen en te experimenteren. Zie het ondernemen als een spel en ga al spelend te werk.
Dit lijkt op het eerste gezicht een rare tip. Waarom zou je gaan spelen, terwijl je juist heel serieus met je bedrijf bezig bent? Het is toch belangrijk om je bedrijf serieus te nemen en niet te klein te denken? Ja dat klopt. Wat er echter vaak gebeurt is dat je als ondernemer je bedrijf en de gevolgen van je beslissingen te serieus neemt. Dan verkramp je en merk dat alles moeizamer gaat en dat er zelfs kan is op stagnatie.
Daarom raad ik ondernemers altijd aan om wat meer te spelen, wat meer te experimenteren en uit te proberen. Op die manier ontstaat een soort flow, een energie waarbij er veel meer mogelijk is. Je gaat ontdekken hoe leuk het eigenlijk is om nieuwe dingen op te pakken en uit te proberen. Het kind in je wordt weer aangesproken en alle kwaliteiten en talenten die daarbij horen.
Natuurlijk ga je niet in het wilde weg een beetje spelen en rare dingen doen. Dat is niet wat ik adviseer. Je kunt gebruik maken van de volgende 5 stappen om te experimenteren.
- Kies een bepaald gebied waarop je wilt experimenteren
Het kan zijn dat je wel eens wilt experimenteren met vaker nee zeggen tegen mensen. Of dat je juist wat vaker anderen om hulp wilt vragen. Je kunt ook willen experimenteren met het meer luisteren en handelen naar je intuïtie.
Je kunt jezelf ook toestaan om eens zonder plan gewoon iets te gaan doen. Je laat helemaal los water moet gebeuren en gaat zitten en vraagt jezelf “wat komt er nu in mij op om te gaan doen” en je gaat dat dan ook doen. Je kunt ook besluiten om gewoon te doen wat je altijd al deed, maar jezelf vrijer te laten in de aanpak. Je gaat dan zitten en vraagt jezelf “Wat komt er nu in mij op over de aanpak van deze taak”.
Kortom, bij deze methode baken je het experimenteren af tot een bepaald gebied. Zo ontstaat een veilige omgeving om te spelen. Net als kinderen, hebben wij volwassenen ook een veilige omgeving nodig om te kunnen experimenteren en spelen. Creëer deze omgeving dan ook.
Kijk voor jezelf hoe je jouw speeltijd wilt gaan benutten. Wat is voor jou iets om mee te experimenteren? Wat zou jij uit willen proberen? - Baken vervolgens de tijd af die je besteed aan het experimenteren.
Je hoeft echt niet de hele dag, 7 dagen in de week nieuwe dingen uit te proberen. Daar wordt je vreselijk moe van. Je kunt ervoor kiezen om 1 uur per dag wat minder na te denken over de gevolgen en wat meer nieuwe dingen uit te proberen. Of je kiest voor een halve dag per week.
Zo baken je de tijd die je gaat besteden aan deze nieuwe aanpak af. Ook dit draagt bij aan die veilige speelomgeving die zo belangrijk is. Je hoeft dan niet de hele dag en iedere dag te experimenteren. Nee, je kiest een bepaalde tijd om dit te doen.
Je kunt de tijd ook nog afbakenen door een bepaalde doorlooptijd te kiezen. Je gaat bijvoorbeeld de komende maand experimenteren met het vragen van feedback of wat je bij stap 1 dan ook gekozen hebt. - Sta jezelf toe fouten te maken
Dit is een hele belangrijke stap. Experimenteren, leren, spelen gaat altijd gepaard met wat wij volwassenen fouten noemen; leerervaringen die je verder helpen. Geef jezelf bewust toestemming om fouten te maken; om andere resultaten te krijgen dan je verwacht had. Op die manier zul je je vrijer voelen om nieuwe dingen uit te proberen. Je zult gemakkelijker een nieuwe aanpak kiezen of iets doen waarvan je niet weet of het wel gaat werken. En dat is waar het juist om gaat. Want misschien werkt die nieuwe manier wel tien keer zo goed, maar misschien ook helemaal niet. Dat weet je niet en dat hoef je ook niet te weten. Je gaat het namelijk uitvinden door te experimenteren. - Doe het
Dit lijkt een rare stap, maar soms kom ik ondernemers tegen die in hun hoofd van alles bedacht hebben over hoe ze dingen anders kunnen doen, maar het niet doen. Doen is natuurlijk wel waar het om gaat. Dus je gaat ook echt die nieuwe aanpak uitvoeren, je gaat ook echt nee zeggen, je gaat ook echt hulp vragen of naar dat doen wat je intuïtie je ingeeft. Ongeacht of je snapt of weet wat de uitkomst is, want dat heb je in stap 4 met jezelf afgesproken. - Evalueer
Als je dan een tijdje op een bepaald gebied hebt geëxperimenteerd, nieuwe dingen hebt uitgeprobeerd, misschien wat vaker je intuïtie hebt ingezet, dan ga je evalueren.
Je wilt namelijk toch wel weten of het nou werkt of niet.
Kijk dus terug op de afgelopen tijd en onderzoek wat het experimenteren heeft opgeleverd. Kijk hierbij niet alleen naar meetbare resultaten, maar ook naar bijvoorbeeld hoe het met je energielevel is gesteld, of hoe blij je ervan bent geworden, of naar neveneffecten van wat je hebt gedaan. Kijk dus met een hele brede blik naar wat het experimenteren je heeft opgeleverd.
Besluit vervolgens of je dit blijft doen, dat er misschien wat aanpassingen nodig zijn, of dat je dit nooit meer gaat doen. Alles is goed.
Dit was het eerste element van mijn e-boek “De 5 Elementen om Succesvol Intuïtief te Ondernemen”. Wil je de rest van de elementen ook weten? Vraag dan gratis het e-boek aan op www.IntuitiefOndernemen.nl.