“En wat nou als het niet lukt?”, vraag ik haar. “Oh, maar het gaat gewoon lukken!” Terwijl ze dit zegt, voel ik de spanning bij haar. Als ik haar vraag of ze die spanning ook voelt, wordt ze even stil. Ze keert naar binnen. “Ja, ik voel inderdaad spanning. Het moet gewoon lukken. Ik wil mijn aandacht niet richten op dat het niet gaat lukken. Voor je het weet, creëer ik de mislukking van mijn project”.
Positief denken: Alles wat je aandacht geeft, groeit
Je hoort het veel om je heen: Alles wat aandacht krijgt, groeit. Richt je aandacht op het positieve en creëer zo jouw succes.
Op zich een heel mooi advies. Er zit een waarheid in het uitgangspunt dat jouw interne houding, jouw gedachtes en jouw emoties invloed hebben op de wereld om je heen. Als je dus veel bezig bent met het positieve, dat jouw project een succes wordt, zul je gemakkelijker dat succes realiseren. Dat is ook mijn ervaring. Bovendien heb ik ook gemerkt dat je door je te verbinden met een positief resultaat en dit visualiseert, je als vanzelf richting deze gewenst situatie beweegt. Vaak word je daarbij geholpen door allerlei betekenisvol toeval of synchroniciteit.
Je aandacht richten op het positieve is dan ook helemaal niet zo verkeerd.
En toch!
Welke spanning zit er in positief denken?
Zoals bij de vrouw die ik coachte, wordt dit advies vaak een soort dwangbuis. Je moet positief denken. Doe je dat niet, dan heb je de mislukking zelf over je afgeroepen. Bovendien wordt het ook andersom toegepast: je mag geen aandacht meer besteden aan het negatieve, want dan creëer je automatisch deze negatieve situatie. Wat ik vaak zie, is dat dit tot spanning en angst leidt. Dat is dan ook weer niet echt dienstbaar aan een positief resultaat.
Vanuit het systemische gedachtengoed, maar ook vanuit andere stromingen zoals de Sedona methode, het boeddhisme en non-dualiteit hebben ik geleerd dat het belangrijk is om alles in te sluiten. Zodra je iets buitensluit, wegstopt of ontkent, zal het toch een manier vinden om erbij te horen. Meestal uit dat zich op niet zo’n fijne manier, zoals bijvoorbeeld stress, angst, of als een rem op je (zaken)leven.
In dit geval betekent dit dat je ook het negatieve in moet sluiten. Sta dus stil bij de negatieve uitkomst die je liever niet wil. Besteed aandacht aan de negatieve gevoelens zoals angst die je mogelijk hebt. Besef je dat het misschien niet zo uitpakt als jij graag zou willen.
Kun je ook het negatieve insluiten?
Niet dat je je nu moet verliezen in al het negatieve. Je hoeft nu echt niet je aandacht op het negatieve te richten. Maar sta stil bij het negatieve. Besef je dat dit er ook is. Neem waar wat er gebeurt als je je verbindt met het negatieve. Adem in en adem uit. Doe indien nodig iets om deze reactie te neutraliseren, zodat je neutraal naar het negatieve kunt kijken.
Doordat je het negatieve niet in de schaduw duwt of ontkent, heeft het een plek en zal het niet meer op een nare manier tevoorschijn komen in wat je doet. Nu kun je je volle aandacht richten op de positieve uitkomst, positieve gevoelens en positieve gedachtes. Je zult merken dat de kracht hiervan nu veel groter is, omdat het negatieve een plek heeft gekregen en zich minder vanuit de schaduw zal beroeren. Alles wat aandacht krijgt, wordt rustig, geldt namelijk ook.
Positief denken en het negatieve insluiten
Kortom, wil je iets bereiken? Richt je dan niet alleen op het positieve, maar besteed ook aandacht aan dat het mis kan gaan en de negatieve emoties en gedachtes die je wellicht hebt. Door je vervolgens op het positieve te richten, zul je merken dat je met meer gemak de resultaten bereikt die jij voor ogen hebt.
6 reacties
Goedemorgen Martijn! wat je schrijft klopt als een bus. Het is altijd zo ‘makkelijk’ om te zeggen dat je positief moet denken. Het maakt me soms boos omdat het lijkt alsof je door positief denken uit de put komt. Terwijl de weg via het duister gaat. Door je angst en pijn aan te kijken zul je de weg van heling bewandelen en je eigen licht laten schijnen.
Dank je Ingmar voor je reactie.
Volgens mij zijn er verschillende manieren om te helen, jezelf te ontwikkelen en uit de put te komen. Soms gaat dat inderdaad door het duister. Soms ook wel degelijk via een luchtige manier.
Maar het uitsluiten van het donker, het duister, het negatieve werkt nooit.
Heel mooi, dankjewel voor deze reminder, het geeft rust om ook het negatieve in te sluiten. Grappig genoeg lijkt dat daardoor zelfs minder negatief te worden.
Ja, grappig hoe dat werkt, toch!
Door het negatieve in te sluiten wordt het minder negatief. Dat is precies hoe het werkt.
Dit geeft een mooie balans. Ik merk zeker hoe goed positieve energie werkt, maar wordt gespannen van het moeten. Het moeten wat ik vaker lees in stukken over de law of attraction.
Er zit ook wel eens gewoon angst als ik dingen op een nieuwe manier doe en oude patronen loslaat. Als dat er mag mag zijn, zonder erin te blijven hangen, wordt het allemaal wat relaxter. Thanks, Martijn.
Ja precies, Paula, de angst er ook te laten zijn en niet weg te duwen. Daar gaat het om.
Zonder er in te blijven hangen, mooi gezegd.