Wat te doen met weerstand?
Deze vraag krijg ik heel vaak van mijn klanten. Als je moeiteloos wil ondernemen en je zuivere intuïtie gebruikt om te beslissen wat je volgende stap is, is het omgaan met weerstand vaak iets lastigs. Moet je dit nu zien als een teken dat je niet op de goede weg zit en dus een andere weg kiezen? Of is het een uitnodiging om door de weerstand heen te gaan en te volharden?
Gelukkig is de wereld niet zwart/wit en ook het antwoord op deze vraag heeft vele grijstinten. Het hangt ervan af.
Weerstand
Laten we eerst het begrip weerstand eens wat nader onder de loep nemen. In dit kader is weerstand alles wat er binnen en buiten jou gebeurt dat niet soepel gaat. Het kan zijn dat je te weinig energie hebt, hoofdpijn krijgt of dat je iedere keer te laat komt als het over een bepaald project of idee gaat. Ook kan het zijn dat er geen klanten komen, er steeds onverwachte kosten komen of dat je iemand maar niet te pakken krijgt.
Weerstand is eigenlijk het tegenovergestelde van flow, waarbij alles zich als vanzelf ontvouwt en je met een positief gevoel, gemakkelijk de stappen zet die nodig zijn en de mensen en situaties aantrekt die je verder helpen om je droom te verwezenlijken.
Nu zeg je misschien, maar er is altijd weerstand, er kan altijd wat tegenzitten. Dat klopt en tegelijkertijd merk ik dat het soms wel heel gemakkelijk gaat en ik echt het gevoel heb dat alles moeiteloos stroomt. Weerstand is er dan niet of nauwelijks. Op andere moment of met andere projecten gaat het stroperig en moeizaam en kost het me veel energie. Dat is voor mij het verschil.
Weerstand vraagt om naar binnen te kijken
Weerstand is altijd een teken dat je iets te doen staat. Ergens loopt het niet lekker en er is iets aan de hand. De eerste stap is om te onderzoeken of er iets in jou is wat deze weerstand veroorzaakt. De wereld is een spiegel van jouw innerlijk. Het kan dus zomaar zijn dat de weerstand een spiegel is van iets in jou dat nog niet lekker stroomt.
Je kunt hierbij denken aan overtuigingen of verkeerde verwachtingen, maar ook aan een ervaring uit het verleden die weer getriggerd wordt of zelfs een patroon in jouw familiesysteem dat voor deze weerstand zorgt. Het gaat er nu om dat je via zelfonderzoek, eventueel ondersteund door een coach of therapeut, ontdekt waar de bron zit van deze innerlijke weerstand. Vervolgens is het belangrijk dat je deze neutraliseert. Soms gaat dat eenvoudig door je overtuiging te veranderen of er anders naar te kijken. Vaker vraagt het wat diepgaander werk om oude patronen los te weken en te transformeren.
Als je bijvoorbeeld merkt dat je niet genoeg klanten krijgt voor een nieuwe dienst of met je nieuwe bedrijf, kan dat te maken hebben met een overtuiging dat jij geen echte ondernemer bent of dat jij niet kan verkopen. Het kan ook dieper liggen, bijvoorbeeld in de overtuiging dat je het niet waard bent om geld te verdienen. Deze kan weer geworteld zijn in je familiesysteem waarin je bijvoorbeeld onbewust loyaal bent aan een voorouder die is vermoord omdat hij veel geld had.
Als je aan je innerlijke weerstand hebt gewerkt, zul je vaak merken dat de weerstand in de buitenwereld ook oplost. Er komen weer meer klanten, de samenwerking gaat soepeler of je legt heel gemakkelijk contact met personen die belangrijk zijn voor jouw project.
In dit geval was de weerstand een uitnodiging om naar binnen te kijken en op die manier door de weerstand heen te gaan.
Weerstand als teken dat je iets anders moet gaan doen
Het kan ook zo zijn dat je geen interne blokkades of interne weerstand tegenkomt. Daarnaast kan de weerstand buiten jou aanwezig blijven terwijl je intern alles hebt opgeschoond. In dat geval is de weerstand een teken dat je niet met de juiste dingen bezig bent.
Misschien is het toch niet zo’n goed idee om je op die nieuwe doelgroep te richten of gaat die samenwerking je niet verder helpen. Soms voelde je dit al intuïtief aan, maar soms ook helemaal niet en leek het juist zo’n goed idee. De flow en je intuïtie zijn soms ondoorgrondelijk en leiden je niet volgens een logisch stappenplan van A naar B.
Uiteindelijk, is mijn ervaring, zul je door het volgen van je zuivere intuïtie en het op de juiste manier luisteren naar weerstand, op een veel moeitelozere manier je doelen bereiken. Misschien is het zelfs zo dat je niet jouw doel bereikt, maar dat er iets nog mooiers ontstaat wat je zelf niet had kunnen bedenken.
Het verhaal dat ik in mijn gratis e-boek “In 5 stappen succesvol intuïtief ondernemen” heb beschreven over mijn leaseauto is een goed voorbeeld. Ik was nog in loondienst en had bij mijn aanstelling een leaseauto gekregen. Na 8 jaar moest deze weer vervangen worden, maar de directeur besloot dat ik er geen recht meer op had. Weerstand dus.
In eerste instantie was ik woest, het was onrechtvaardig en ik zou er alles aan doen om te zorgen dat ik die leaseauto zou houden. Toen ging ik naar binnen en onderzocht wat hier gebeurde. Ik merkte dat ik in een oud stuk van mij terecht was gekomen waarbij ik tegen onrecht moest vechten. Ook kwam er een stuk terug dat ik me niet gezien voelde. Toen ik dat kon parkeren, werd het rustig in mij.
Mijn baas bleef echter bij zijn standpunt en ik moest zelf een auto gaan kopen. Dit kostte me geld en ik vond het nog steeds niet eerlijk, maar intuïtief klopte het wel voor me. Het resultaat was echter niet zoals ik het me had voorgesteld.
Een jaar later besloten mijn vrouw en ik om naar het Oosten te verhuizen (ik werkte in Amsterdam). Dit was een diep verlangen in ons. Doordat ik geen leaseauto meer had, kon ik met de trein gaan reizen tussen Deventer en Amsterdam. Dat was een stuk comfortabeler dan iedere dag in de file aanschuiven. Als klap op de vuurpijl, bood mijn teamleider aan dat ik in de trein mocht werken en dat ik dus pas om 8.15 uur met de trein hoefde en om 17.15 uur weer op station Deventer terug was. Hierdoor werd mijn reistijd tot een minimum beperkt. Dit was nooit mogelijk geweest als ik een leaseauto had gehad. Maar dat wist ik een jaar daarvoor nog niet.
Zit weerstand in jouw levensmissie?
Natuurlijk heb ik deze blog geschreven vanuit mijn kijk op de wereld en vanuit het systeem van mijn bedrijf dat staat voor moeiteloos succesvol. Ik realiseer me ook dat voor sommige mensen het leven in het algemeen wat zwaarder is en dat weerstand iets is wat bij hen past. Nog steeds denk ik dat het zinvol is om te onderzoeken of al die weerstand nodig is en waar er nog weerstand in jou zit die gespiegeld wordt. Maar dan nog, kan het zijn dat in jouw (ondernemers)leven zaken wat moeilijker gaan en je meer moeite moet doen om dat te creëren wat jij voor ogen hebt. Het lijkt dan wel alsof in jouw levensmissie weerstand een belangrijk element is. Waarschijnlijk, maar dat is mijn aanname, is het voor jou dan ook niet zo lastig om met weerstand om te gaan.
Weerstand in leerprocessen
In het aanleren van nieuwe vaardigheden of het veranderen van gedragspatronen en cultuur, ontstaat er ook vaak weerstand. Ook hier geldt dat het zinvol is om naar de interne weerstand van jezelf, de organisatie of je cursisten te kijken. Maar veranderen en leren gaan vaak gepaard met weerstand. In dit geval vermoed ik dat de weerstand lichter aanvoelt en je er gemakkelijker mee om kunt gaan.
Kortom, kom je weerstand tegen in je leven? Onderzoek dan de weerstand in jezelf en transformeer deze. Blijft de weerstand buiten jou aanwezig? Kies dan voor een andere weg.
Heb jij een verhaal over weerstand en hoe jij daar mee om bent gegaan? Ik zou het leuk vinden als je dat in een reactie zou willen delen. Zo kun je mijn blog verrijken met voorbeelden en tegenvoorbeelden. Alvast bedankt.